KAKO JE NASTAO “CODEBEYOND” – PROGRAMERSKO TAKMIČENJE?

Ne tako davne 2015. godine grupa studenata došla je na ideju da osmisle način da pomognu kolegama da upotpune svoje prezentacione veštine i fleksibilan rad u timu. Posle nekoliko meseci razmišljanja stvorila se ideja da se organizuje programersko takmičenje, koje će pored pomenutih veština dodatno povećati i već stečeno znanje iz sfere programiranja. To je bila samo ideja koja je zvučala jednostavno, ali uopšte nije bilo lako realizovati je.

Najveće prepreke bile su same osobine ekipe koja se posvetila organizaciji ovog projekta, kao što su motivacija i sama fleksibilnost u timu. Pitanje “Kako napraviti projekat koji će pomoći studentima da unaprede svoje timske sposobnosti, ako ne možemo mi to ispoštovati?” sve češće je odjekivalo u glavama organizatora. Uz malo truda i mnogo motivacije, san je postao java

vest7

Ideja je realizovana 2016. godine u kojoj je i prvi put organizovano takmičenje koje je, iznenadjujuće, jako brzo napredovalo davajući odlične rezultate. Mladi studenti, budući inženjeri informacionih tehnologija, mnogo su se zainteresovali za ovaj projekat.

“Još od samog osnivanja, jedno od glavnih ciljeva takmičenja jeste upravo razvoj studenata. CodeBeyond je izuzetna prilika da studenti testiraju svoje znanje iz oblasti programiranja i steknu iskustvo u timskom radu, koje će im biti od velike koristi u daljem profesionalnom razvoju. “— Nemanja Trtica, glavni organizator prvog CodeBeyond-a .

Danas projekat podržavaju fakulteti u sklopu Univerziteta u Beogradu, kao i ostali Univerziteti bez kojih projekat CodeBeyond ne bi bio to što jeste. Svake godine pojavljuju se nove ideje od strane novih organizacionih timova i to je još jedna osobina koja ukrašava ovo takmičenje..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *